Кеплер - легендарният космически телескоп на NASA - ще бъде официално

...
Кеплер - легендарният космически телескоп на NASA - ще бъде официално
Коментари Харесай

Кеплер, ловецът на планети, затваря своите очи

" Кеплер " - именитият галактически телескоп на NASA - ще бъде публично " пенсиониран " след 9 години в Космоса. Той оказа помощ за откриването на над 2600 екзопланети, които имат евентуални условия за живот. 

NASA прекратавя задачата на " Кеплер ", защото горивото на телескопа е изчерпано. Без него той не може да поправя орбитата си, както и да прави фотоси. Затова телескопът е оставен в сегашната си безвредна орбита, която е надалеч от Земята и не съставлява заплаха за планетата.

" Кеплер " надвиши неведнъж всички наши упования и ни оказа помощ за проучването и търсенето на живот както в Слънчевата система, така и оттатък нея. Той ни сподели какъв брой доста планети може да има в Космоса и ни обезпечи изцяло ново поле на проучвания. Неговите открития хвърлиха светлина върху нашето място във Вселената... ", разясниха от американската галактическа организация.

Щафетата на " Кеплер " се поема от галактическия телескоп " Тес ", който беше изведен в орбита от НАСА през април 2018 година Неговата задача също е да открива планети, сродни на Земята, които се намират в зоната на обитаемост. За разлика от " Кеплер " обаче, " Тес " разполага с огледало с диаметър 6,5 метра, което събира доста повече светлина. Размерите на самия телескоп са 1,5 м на 1,2 м (без слънчевите панели). Теглото му е едвам 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и безоблачен сенник, който да стопира директната светлина, до момента в който те работят. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР